Liikaa kuumentunut kone menettää hyötysuhdettaan ja ottaa virtaa enemmän ja enemmän ja lämpenee aina vaan helpommin. Maksimivirta ei välttämättä juuri kasva, mutta virran kulutus kasvaa kevyemmässäkin kuormitustilanteessa ja lämpöä syntyy. Jokaisella moottorilla on jokin hyötysuhde, joka on reilusti alle 100%. Kiinamoottoreilla usein n. 70% luokkaa, laadukkaammilla ja kalliimmilla moottoreilla jopa 85%. Se 15-30% menee kaikki lämmöksi eli esim. kilowatin teholla tarkoittaa jo 150-300W. Jälkimmäinen alkaa riittää jo lämpöpatteriksi passiivienergiataloon Suomen talvessa.
Nopareiden hyötysuhde on parempi, yleensä täyskaasulla lähes 100%, mutta osakaasulla voi olla jopa alle 40%. Silti noparikin voi helposti tuottaa lämpöä jopa yli 50 W teholla, mikä staattisella siilijäähdytyksellä, hiekkaan absorboituna on kova haaste. Tarkoittaa, että se maxikin voisi tykätä siitä että jokin puhallin jäähdyttää sitä siiliä. Oletaan että moottoria ei vaihdeta, mutta vaihdetaan akku 3S:stä 4S:ään. Virta ei kasva kun lisätään akkukennojen määrää, mutta moottoriteho kasvaa ja hyötysuhteesta johtuen hukkalämpöä syntyy sitä enemmän, mitä suuremmalla jännitteellä ajetaan.
Myös ulkolämpötilalla on suuri merkitys. Kymmenenkin asteen ero lämpötilassa vaikuttaa suuresti jäähdytyksen tehokkuuteen, etenkin jos jäähdytys hoidetaan passiivisesti.
Ehkä taas vähän tylsää teoriaa, mutta suosittelen tutustumaan aiheeseen. Sillä säästää lopulta pinon euroja. Suosittelisin myös Maxin päälle muutaman euron puhallinta. Maksaa itsensä taatusti takaisin noparin pidentyvänä käyttöikänä. Sitä on toki vaikea arvailla olisiko se tässä tapauksessa riittänyt säästämään noparin vaurioilta. Ehkä, ehkä ei.